Stuur een aanvraag
Vraag een terugbelverzoek aan
Bel ons
Houdt de cmdctrl -toets ingedrukt en druk op +/-
Hoofd pagina -> Nieuws en artikelen -> Tips Om Te Blijven Bewegen Voor Ouderen

Nieuws

De beste tips om als senior mobiel en in beweging te blijven

AssiStep man up OPTIMIZED SIZE
Geschatte leestijd 8 min. Gepubliceerd 11.09.2018
Blijven bewegen voor ouderen: iedereen kan mobiel en in beweging blijven - ook op oudere leeftijd. Hoewel u er in eerste instantie misschien aan twijfelt, kunt u uw eigen flexibiliteit en mobiliteit trainen met gerichte beweging en een trainingsplan op maat – en dat met plezier! Verderop in dit artikel vindt u een brochure met de beste tips voor eenvoudige trainingsoefeningen die gemakkelijk in uw dagelijkse leven kunnen worden geïntegreerd en waarmee u alledaagse activiteiten kunt omzetten in een effectieve training.

Waarom beweging het beste medicijn is dat er bestaat

Beweging maakt u mobiel - en mobiliteit kan dingen in beweging zetten.
Paul Haschek, Duitse theoloog en redacteur
Mobiliteit en lichamelijk welzijn hebben op elke leeftijd een grote invloed op de eigen kwaliteit van leven – bewegen voor ouderen

Lichaamsbeweging is een van de belangrijkste hulpmiddelen om een gezond en lang leven te leiden. Beweging helpt u niet alleen om gezonder en langer te leven, maar is ook leuk en ondersteunt uw mentale fitheid.

Met behulp van beweging vermijdt u de risicofactoren die uw gezondheid schaden - gebrek aan lichaamsbeweging bewerkstelligt daarentegen juist het tegenovergestelde. Vanaf 35 jaar begint het lichaam minder fit te worden als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces en dus neemt het risico op nadelige gezondheidsproblemen met de jaren toe.

Onvoldoende beweging bevordert of veroorzaakt dit (katabole) proces. Voldoende lichaamsbeweging en regelmatige en gerichte oefeningen helpen u om deze risicofactoren te verminderen en zo op een gezonde manier ouder te worden zonder uw leefkwaliteit te verminderen.

Vooral op oudere leeftijd of met lichamelijke beperkingen is het daarom belangrijk om actief te blijven en zo een deel van uw mobiliteit te behouden en te stimuleren. U kent waarschijnlijk ook het spreekwoord ‘’Als je rust, roest je!’’. Als gevolg hiervan raden artsen en therapeuten aan om zo lang mogelijk actief te blijven om het gebrek aan beweging en het verlies van mobiliteit te verminderen. Beide zijn risicofactoren voor een verhoogde zorgbehoefte of voor het ontstaan van verder functieverlies en gezondheidsproblemen.

Matteo Vistocco 537858 Unsplash
Blijf in beweging!

Verhoogde mobiliteit betekent niet alleen meer autonomie (zelfredzaamheid en zelfbeschikking) voor de betrokkene, maar ook een hogere kwaliteit van leven, beter welzijn, maatschappelijke participatie, ziektepreventie, gezondheidsbevordering en een betere kans op zelfzorg. Het is daarom belangrijk om uit de vicieuze cirkel van inactiviteit te ontsnappen door mobiel en fit te blijven met alledaagse oefeningen. Lichaamsbeweging houdt u niet alleen lichamelijk fit, maar ook mentaal, omdat het de cerebrale doorbloeding verhoogt en zo het mentale verouderingsproces vertraagt.

Dus wat kunt u in het dagelijks leven doen om mobiel en actief te blijven?

Het belangrijkste is om in beweging, mobiel en actief te blijven - ongeacht of u al actief en fit bent of moeite hebt met lopen of coördinatieproblemen hebt. Onder het motto ‘’elke vorm van beweging is beter dan geen beweging’’, hebben we een compacte lijst met tips voor gerichte dagelijkse oefeningen samengesteld. Elke activiteit die in het dagelijks leven onbelangrijk lijkt, helpt u uw mobiliteit en evenwicht te behouden en te verbeteren. Een wandeling van 20 minuten is bijvoorbeeld een goede cardiovasculaire training. Dagelijks huishoudelijk werk doen, zoals afval opruimen, afstoffen of stofzuigen, zorgt voor meer beweging. Ook te voet de gewone boodschappen doen, tuinieren of spelen met de kleinkinderen horen hierbij.

Om een goede gezondheid te bevorderen en te behouden wordt 150 minuten (2½ uur) lichaamsbeweging per week aanbevolen. Een effectieve training bestaat uit een mix van oefeningen gericht op zowel balans als coördinatie en heeft als doel dat uw mobiliteit te behouden en verbeteren – en valpartijen te voorkomen! Als het voor u niet mogelijk is om de 150 minuten te halen vanwege fysieke beperkingen, laat u dan niet demotiveren en probeer zoveel mogelijk lichaamsbeweging in uw dagelijkse leven op te nemen.

Het belangrijkste is om een trainingsprogramma dat aan uw behoeften aansluit qua frequentie, type en intensiteit. Indien u hier onzeker over bent, dient u eerst uw arts te raadplegen. Hij kan gespecialiseerde artsen en therapeuten (fysiotherapeuten en ergotherapeuten) aanbevelen, die samen met u een passend trainingsplan uitwerken, dat u vervolgens thuis kunt uitvoeren. Vooral mensen die om verschillende redenen aan loopstoornissen, evenwichtsstoornissen of looponzekerheid lijden, mogen

Balans en kracht - bewegen voor ouderen

Evenwicht en kracht zijn uitermate belangrijk om veilig te kunnen lopen. Daarom dient uw training zich te richten op evenwicht en, indien nodig, op het versterken van de kracht van de benen. Met bestaande beperkingen moet u minstens twee keer per week trainen om uw eigen vaardigheden te verbeteren en spierverlies tegen te gaan.

Probeer uw training te verdelen over minimaal vier dagen per week en train minimaal tien minuten per sessie. Het is echter belangrijk om uw eigen prestaties niet te overschatten en pauzes te nemen. U zult versteld staan hoe snel u vorderingen maakt en met hoeveel plezier u regelmatig traint!

Active Bikes Cyclist 264073

Traplopen verlengt uw leven – bewegen voor ouderen

Dagelijks traplopen is ongetwijfeld een van de belangrijkste oefeningen die u kunt doen om uw mobiliteit te te bevorderen en om veilig lopen te oefenen. Traptraining biedt duidelijke voordelen ten opzichte van reguliere looptraining. Door de langzame bewegingen worden de gewrichten ontzien en is een intensieve en gerichte training ook bij mensen met een handicap mogelijk. Het constante traplopen versterkt de spieren, het uithoudingsvermogen en helpt de ademhalingsfunctie te verbeteren. Het traint ook het hart en de bloedsomloop. Elke beklommen stap verlengt uw leven met maar liefst drie seconden.

Toegankelijkheid en gebruiksgemak maken traptraining tot een van de beste, meest effectieve en goedkoopste fitnessoefeningen bij u thuis. Naast traptraining moet u uw evenwicht en kracht trainen door middel van gerichte oefeningen.

Traplopen kan voor sommigen een uitdaging zijn in verband met ziekte of andere kwalen. In ieder geval is het belangrijk te beseffen dat traplopen alleen voordelen heeft als u daar fysiek toe in staat bent en vooraf met uw arts heeft afgesproken of en in welke mate het u ten goede komt.

Senioren of mensen die loophulpmiddelen gebruiken (rollators, krukken, enz.) of moeite hebben met lopen, hebben meer veiligheid en ondersteuning nodig tijdens traptraining dan een normale leuning kan bieden. Een in Noorwegen ontwikkeld innovatief traphulpmiddel biedt de nodige ondersteuning en veiligheid die de betrokkene nodig heeft tijdens de training. De trapassistent AssiStep is een kosteneffectief alternatief voor een traplift en houdt zijn gebruikers in beweging. Zo vergroot u uw vermogen om veilig trappen te lopen. Het hulpmiddel helpt u veilig trappen te lopen, zowel binnen als buiten uw eigen huis, en helpt valpartijen te voorkomen. U kunt dus zelfstandig en veilig trappen beklimmen zonder extra ondersteuning.

Senioren en mensen met loopproblemen als gevolg van evenwichtsstoornissen of duizeligheid, spierzwakte/gebrek aan kracht, mensen met slechtziendheid en slechthorendheid, mensen die bang zijn om van de trap te vallen, die onzeker zijn door het nemen van medicijnen door een ziekte van het bewegingsapparaat (osteoporose, osteoartritis, hernia van de wervelkolom enz.) of mensen die lijden aan neurologische aandoeningen (multiple sclerose, epilepsie, hersenverlamming, polyneuropathie, parkinson, beroerte, enz.) en mensen met gewrichtsproblemen, kunnen veilig in hun eigen huis oefenen en om zo hun mobiliteit zoveel mogelijk te vergroten.

Foto Lina Gaganisnrk
Mogelijke oefeningen om mobiel te blijven omvatten:
  • 30 minuten lopen
  • Vloer reinigen voor 15 minuten
  • Stofzuigen voor 20 minuten
  • Traplopen voor 15 minuten
  • 25 minuten fietsen
  • Tuinieren voor 20 minuten

Deze activiteiten kunnen worden uitgevoerd en herhaald op basis van uw mogelijkheden en conditie, en na overleg met uw arts.

Serhat Beyazkaya 655870 Unsplash

Conclusie

Volgens het motto ‘’meer bewegen door alledaagse activiteiten’’, kunt u op de lange termijn mobiel en gezond blijven door gerichte training die u eenvoudig in uw dagelijkse leven integreert.

Of u nu voor gaat om wandelen, traplopen, fietsen of dagelijks huishoudelijk werk, zolang u blijft bewegen, behoudt u uw gezondheid en versterkt u uw spieren.

U zult snel merken dat beweging een positief effect heeft op uw mobiliteit en loopfunctie, en dat u ook buiten uw eigen huis veiliger door het leven kunt gaan.

Uw psyche en immuunsysteem zullen ook profiteren van de extra beweging en u zult u meer in balans en gelukkiger voelen. Nodig vrienden en familie uit om samen te trainen en uw training nog motiverender en interessanter te maken! We wensen u veel motivatie en plezier bij uw dagelijkse training!

Bekijk onze informatievideo voor het traphulpmiddel AssiStep:

Download onze brochure:

  • .pdf
    AssiStep brochure AssiStep-brochure-dutch.pdf Maat: 4,17 mb Last ned

Kies uw Assistep

Configureer uw AssiStep - in slechts een paar stappen!

Welk type trap heeft u?

Valg

Wie bent u? Bent u een particulier of een instituut die interesse heeft in een Assistep?

Valg

We hebben uw postcode nodig om de dichtstbijzijnde dealer te vinden en uw verzendkosten en installatiekosten te kunnen berekenen.

Omdat u een ander type trap heeft, bieden we u een huis inspectie aan om zo een aanbieding te kunnen doen.

Vi har dessverre ingen distributør i landet du valgte. Du kan likevel fullføre skjema, så sender vi deg informasjon om AssiStep.

In sommige gevallen hebben wij meer informatie nodig over uw trap. Daarom vragen wij u om uw telefoonnummer, zodat wij u kunnen bellen indien nodig. Uw emailadres hebben wij nodig om uw offerte te kunnen mailen inclusief extra informatie.

Controleert u alstublieft uw ingevoerde gegevens voordat u op verzenden klikt.

Nadat u het formulier verstuurd heeft ontvangt u een email met een prijsindicatie. Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld en is veilig bij ons.
Bedankt voor de aanvraag. U ontvangt binnenkort een e-mail met meer informatie en een prijsopgave op basis van uw keuzes